středa 28. října 2015

Teoretická příprava - žiletkové holítko

"Vícebřitý holící systém" ... pod tímhle trochu krkolomným technickým označením se skrývající mechanické holící stojky, které nevyužívají klasické ploché žiletky, ale speciální žiletkové bloky. V češtině se bohužel prakticky všemu na holení říká "holící stojek", takže někdy může dojít k popletení pojmů - proto budu používat můj výraz "žiletkové holítko". Stejný problém je i s těmi žiletkovými bloky (anglicky: cartridge), kterým normálně říkáme jen žiletky.


První holítka s žiletkovým blokem se začala objevovat v průběhu 60. a 70. let 20. století. Postupem času se v blocích zvyšoval počet jednotlivých čepelí (myslím, že aktuálně je maximum 4). Také se přidávají pásky s různými látkami, které mají pomoci s regenerací kůže či usnadnit holení.

Také už nejde mluvit o čistě mechanické záležitosti. Některé nové modely obsahují již elektroniku a pomocí elektrických mikro-impulzů stimulují kůži apod.

Osobně jsem chvíli používal i tento způsob mechanického holení - poměrně rychle jsem ale přešel ke klasickým plochým žiletkám, které dle mého mají mnoho výhod:
  • Univerzální tvar/velikost - nezáleží na značce výrobce; koupíte kdekoliv.
  • Cena - jedna žiletka stojí asi 4 Kč, blok cca 50 Kč ... a již "vyholenou" žiletku jde doma ještě použít (řezání papíru, čištění varné desky, apod.).
  • Čištění - žiletku stačí jen propláchnout a je komplet čistá (není kde by se něco zanášelo); bloky se mi vždycky po chvilce zanesly a díky konstrukci to nikdy nešlo pořádně propláchnout a vyčistit.
  • Schopnost holit delší vousy - žiletky nemají problém i s delším vousem; bloky se hodí prakticky jen na "strniště".
Asi se sluší zmínit, že se holítka prodávají i v jednorázovém provedení (jedno, dvoj i troj břité), kdy cena jednoho vychází na cca 5 Kč.

Jak to vidíte vy?

Žádné komentáře :

Okomentovat