úterý 27. října 2015

Teoretická příprava - žiletka

Minule jsme si představili nejstarší nástroj na holení - břitvu. Dnes se podívejme na jejího nástupce - žiletku. Ta spatřila světlo světa až v moderní době (18. století) a k jejímu masivnímu rozšíření došlo v průběhu 20. století.


Žiletka (anglicky: safety razor; double edge razor) vznikla primárně kvůli zvýšení bezpečnosti při holení, což se odráží i v jejím anglickém názvu - ten by se dal volně přeložit jako "bezpečná břitva".

Český název "žiletka" je odvozen od jejího vynálezce King Camp Gillette (gillette > žilet > žiletka). I když on nebyl tím opravdovým vynálezcem, patří mu zásluha za její masivní rozšíření. Za další rozšíření vděčíme i první světové válce, kdy každý americký voják měl ve výbavě právě žiletky (holení břitvou v zákopu není moc dobrý nápad).

Průmyslovou výrobu žiletek si můžete prohlédnout na následujícím videu (komentář je anglicky) ...


K samotnému holení žiletkou je ještě potřeba speciální "držák" (někdy označován jako strojek), ve kterém je žiletka schována a vyčnívají jen ostré hrany.
Žiletky jsou velmi levné - klasický balíček (5ks) stojí 20-30 Kč. Jedna žiletka zvládne i čtyři holení než začne být už tupá (spíše nedostatečně ostrá) na další holení. Takže jedno oholení nás vyjde asi na 1 Kč.

Z vlastní zkušenosti vím, že žiletky si perfektně poradí i s poměrně velkými vousy (není třeba se holit denně) - a čistění je naprosto bezproblémové a zabere jen pár sekund.



Žádné komentáře :

Okomentovat